Angry Birds -  Hand

* U may InteRested iN ... *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Pages - Menu

u may interested in

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

* Innamala'malu binniat...! *

okayy...jiey nk share sdikit ilmu lah sbb td jiey ader search2 sket..huhu..slmat m'bace...!:D

# .Menutup Aurat;
ALLAH berfirman dan jangan lah mereka mennampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa nampak daripadanya. Dan hendaklah merekamelabuhkan kain tudung ke dadanya.(an-Nuur: 31)
Juga Firman-NYA; Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmudan isteri-isteri orang mukmin:{Hendaklah merekamelabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuhmereka.}
Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenali, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi MahaPenyayang. (an-Nuur: 59).
Perintah menutup aurat juga berlaku bagi semua jenis. Dari Abu Daud Said al-Khudri r.a.berkata:
Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seseorang lelaki memandang aurat lelaki, begitu juga dengan wanita jangan melihat aurat wanita.
# .Adanya pembatas antara lelaki dengan wanita;
Kalau ada sebuah keperluan terhadap kaum yang berbeza jenis, harus disampaikan dari balik tabir pembatas.
Sebagaimana firman-NYA;{Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita)
maka mintalah dari balik hijab.} (al-Ahzaab: 53)
# .Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki Dan Perempuan;
Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya. (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim) Dari Jabir bin Samurah berkata;{Rasulullah SAW bersabda: Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya}. (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)
# .Tidak Melunakkan Ucapan (Percakapan): Seorang wanita dilarang melunakkan ucapannya ketika berbicara selain kepada suaminya.Firman ALLAH SWT; Hai isteri-isteri Nabi, kamusekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara (berkata-kata yang menggoda) sehingga
berkeinginan orang yang ada penyakit di dalam hatinya tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. (al-Ahzaab: 32)...!Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalahbeberapaetika yang diperintahkan oleh ALLAH kepada para
isteri Rasulullah SAW serta kepada para wanita mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu, dalam pengertian janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain sebagaimana dia berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu Kathir 3/350)
# .Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan Jenis; Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata;Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginnya. (Hadis Hasan Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir): Berkata Syaikh al-Abani Rahimahullah; Dalam hadis ini terdapat ancaman keras terhadap orang-orang yang menyentuh wanita yang tidak halal baginya. (Ash-Shohihah 1/448) Rasulullah SAW tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam saat-saat penting seperti membaiat dan lain-lainnya. Dari Aishah berkata; Demi ALLAH,tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh tangan wanita sama sekali meskipun saat membaiat.(Hadis Riwayat Bukhari)

Inilah sebahagian etika pergaulan lelaki dan wanita selain mahram, yang mana apabila seseorang melanggar semuanya atau sebahagiannya saja akan menjadi dosa zina baginya, sebagaimana
sabda Rasulullah SAW; Dari Abu Hurairah r.a. dari Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya ALLAH menetapkan untuk anak adam bahagiannya dari zina, yang pasti akan mengenainya.Zina mata dengan memandang, zina lisan dengan berbicara, sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan-angan, lalu farji yang akan membenarkan atau mendustakan semuanya. (Hadis Riwayat Bukhari,Muslim & Abu Daud) Padahal ALLAH SWT telah melarang perbuatan zina dan segala sesuatu yang boleh mendekati kepada perbuatan zina. Sebagaimana Firman-NYA; Dan janganlah kamu mendekati zina,sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatanyang keji dan jalan yang buruk.(al-Isra: 32).waAllahua'lam..:)


*orait kwn2..kt sini jiey bkn nk tju kt spe2 but nyh adalah untuk ilmu pngtahuan kiter b'sma k..stiap org mlakukn kslahn..sdgkn nabi Muhammad sndiri pn prnah melakukn keslah apatah lg kita umat Baginda ni..jiey pn akui yg smua perkara di atas yg jiey jmpe ader t'kne sket..hehe..tp sme2 lah kiter rnungkn disini yer..stiap org boleh berubah..bljr dr kslahn yg telah kiter lakukn..insyaAllah pntu taubat masih t'buka untuk kita kerana Allah i2 Maha Pengampun n Maha Penyayang...!:D
 

~firstly jiey nk komen sal info menutup aurat...!jiey bknnyer perfect sgt ilmu kn kalau nk ckap kt sini..kita smua mmg xkn ad yg ckup ilmu sbb slagi kite hdup slagi tuh kita perlu mnuntut ilmu k...okey..kalau nk diikutkn...mcm mne dgn wanita yg b'sukan..??b'sukan x slah dlm Islam malah digalakkn lg..!hiraukn ap org nk kte...tp kita ad ilmu.pndai2lah fikir mcm mne nk b'pkaian smase b'sukan..aslkn tutup aurat..settle problem..x perlu pkai tdung lbuh yg bidang 60 tuh ntuk b'sukan..but pkai tudung biasa yg mnutup bhgian dada n bju tidak lah t'lalu ketat shingga mnampkkn susuk tbuh bdan..i2 pn sudah mncukupi...!insyaAllah..


~second jiey nk ckap sal batas laki dan perempuan..!tidak dinafikn lg bnda nyh sush sket la nk control.!but dengan iman yg kuat n niat yg ikhlas..insyaAllah..work la bnde tuh...huhu sbb hadis nabi prnah b'kata.."innamala'malubinniat"..aper tuh..??sper yg prnah bljr bhasa Arab maybe fhm mksd tuh..mksdnyer..sesungguhnya stiap p'buatn b'sertakn niat..kalau niat kita elok..insyaAllah elok la ap yg kita lakukn tuh.kt sini jiey rse xder bnde kot nk conclude..sbb jiey rse msti korg fhm kn ap yg diexplainkn dlm batas2 kt atas..!jiey sndiri pn mngaku prnah b'sntuh n b'pgang tgn ngan laki sblom nyh..!but now kiter sme2 la try to avoid bnde nyh..jiey pn skunk nyh da try ntuk elakkn dr t'sntuh tgn ngan dak laki..but kalu 'ter' tuh nk wt cmner kn sdgkn kiter da try ntuk elakkn...boleh punyer..jgalah p'gauln antara laki dan perempuan supaya kita dihindarkn dr fitnah org sekeliling..huhu..insyaAllah..


::i2 jer kot..yg lain jiey mlas lah nk huraikn lg...korg msti da phm kn..but kalau ade yg x phm..tnyerlah...but jiey nyh xderlah ckup sgt ilmu nk share...but jiey try la..then untuk kefhaman lbih mndalam..try lah tnyer ustaz or ustazah yg lbih arif..jiey hanyalah insan yg lemah n skadar kongsi ilmu di blog nyh kayh..insyaAllah..sme2lah kite renung2kn info2 nyh...smoge kite diredhai Allah slalu..insyaAllah..:DD

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment